Ние вземаме решения всеки ден, използвайки статистическа информация. Например, ако обичаме

...
Ние вземаме решения всеки ден, използвайки статистическа информация. Например, ако обичаме
Коментари Харесай

Жирафите с малки мозъци взимат решения като хората ВИДЕО

Ние вземаме решения всеки ден, употребявайки статистическа информация. Например, в случай че обичаме червени дъвки, евентуално ще се опитаме да намерим опаковка, която ще демонстрира повече червени дъвки през дребен транспарантен прозорец. Тъй като не виждаме всички дъвки едновременно, ние използваме статистически причини, с цел да вземем информирано решение.

Дори бебетата имат тази характерност, само че тя не е неповторима за нашия тип. Преди това откривателите са открили, че човекоподобните маймуни, дългоопашатите макаци и даже птиците кеа употребяват статистически заключения, с цел да вземат решения, написа Science Alert.

Досега приматите и птиците са единствените животни, които демонстрират признаци на статистическо мислене. Учените считат, че това се дължи на обстоятелството, че и двете имат огромен мозък спрямо размера на личното си тяло, а това демонстрира по-висок разсъдък. Ново изследване обаче слага под подозрение това изказване.

Учени от университетите в Барселона и Лайпциг и Института за еволюционна антропология Макс Планк желаеха да ревизират дали животно с дребен мозък по отношение на размера на тялото може да употребява статистически разсъждения. Изборът падна върху жирафите.

Оказва се, че жирафите обичат морковите и са доста привързани към тиквичките, което прави тези храни идеални за потребление в проблем със статистическо размишление.

В проучването вземат участие четири жирафа, които са сложени пред транспарантни контейнери и в тях са сложени разнообразни пропорции моркови и тиквички. Общо учените организираха три теста, всеки от които включваше 20 опита.

В опита откривателите взеха парче храна от всеки резервоар, без да го демонстрират на жирафа. След това животното докосна единствено ръката, от която искаше да получи лакомство, и използваше единствено информацията, получена от разглеждането на транспарантните контейнери и тяхното наличие. Учените откриха, че жирафите решително показват, че са в положение да изберат верния резервоар във всички проби на теста.



Жирафите показват статистически разсъждения

Във второто изследване броят на морковите в контейнерите е същият, само че в верния избор участват по-малко резени тиквички. При третия тест количеството тиквички остава същото, само че в един от контейнерите има повече резени моркови. За следващ път жирафите демонстрираха, че могат да създадат верния избор.

Тъй като жирафите се оправиха добре и при трите теста, учените заключиха, че в действителност употребяват статистически заключения. Учените означават, че в случай че животните са гледали единствено абсолютния брой моркови, те биха могли да съумеят единствено в първите два теста, до момента в който третият би се провалил.

Така учените в този момент считат, че размерът на мозъка не играе роля в развиването на комплицирани статистически умения, най-малко не при гръбначните. Нещо повече, създателите на проучването в този момент допускат, че способността да се вършат статистически заключения може да е по-разпространена в животинското царство, в сравнение с сме считали преди.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР